GRSL3 - TREBUIE SĂ ŞTIM MULTĂ GRAMATICĂ PENTRU A VORBI CORECT ROMÂNEŞTE?

Punctuatia si Stilul pe Ecran
07 octombrie 2014

Nimeni în România nu se aşteaptă ca un profesor de limba română să utilizeze computerul exact la fel ca un inginer de computere—cu toate că acest lucru este perfect posibil. Sau hai s-o spunem altfel: nu putem cere unui profesor de limba română să aibă cunoştinţe serioase despre chimia polimerilor, cu toate că, din nou, este perfect posibil ca profesorul respectiv să studieze în particular chimia, respectiv chimia polimerilor, şi să fie chiar un specialist de (foarte) înaltă clasă. Fiecare cetăţean este liber să înveţe oricât doreşte despre un domeniu sau altul, după cum îi place dumnealui mai mult.

Acum, auzim din ce în ce mai des pe la televizor, sau citim în presă, fel de fel de acuze cum că „cineva nu ar cunoaşte gramatica limbii române, fiindcă nu vorbeşte corect”. Un moment, vă rog; de ce consideră „anumite persoane” că toţi românii trebuie să fie experţi în controlul limbii române, la fel ca un profesor de limba română. Profesorii de limba română sunt plătiţi să-şi cunoască meseria; pe noi nu ne plăteşte nimeni. Natural, este limba noastră, şi este într-un fel obligatoriu să o cunoaştem foarte bine, totuşi . . .

Oamenii rostesc „excroc”, însă trebuie să scrie „escroc”. Forma vorbită „excroc” nu este o greşeală de tip „gaură-n cer”, deoarece există o multitudine de forme verbale nu tocmai gramaticale, dar care sunt perfect corecte atunci când sunt raportate la limba română—atenţie, nu la „gramatica limbii române”. Câteva exemple.

Şi faşe bre aia acolo; ghini au plică?
Furăţi bă la şicoală?
Furăm cu toţii la şicoală.


Gramatica Romana Structurata Logic - SintaxaAceasta este limba noastră română „vie”, şi ar trebuie s-o iubim exact aşa cum este ea, cu toate greşelile ei—chiar şi dacă se mai „întunericeşte” puţin p-acolo. [Ca o notă, limba gramaticală este „sterilă”/„asanată”.] Sigur, profesorii de limba română au să se învineţească de mânie, şi au să ne trântească câte un patru, dar asta este numai meseria lor. Pentru noi, mai interesant însă este: „despre ce este vorba cu gramatica limbii române,” şi „cum ne ajută gramatica limbii române efectiv, în viaţă, în societate.

Gramatica înseamnă Legi bune, înseamnă Justiţie Socială, înseamnă contracte benefice, şi înseamnă o viaţă mai bună. Noi nu avem Legi bune, în România nu există Justiţie Socială, contractele sunt anti-sociale, iar viaţa noastră este aproape un calvar. Este clar că gramatica nu mai funcţionează în societatea noastră, însă oamenii habar nu au de unde porneşte răul. Sigur, există şi „a vorbi corect” în gramatică, în mod automat chiar, însă aceasta nu este menirea gramaticii în societate. Acum, dacă vreun profesor de limba română (sau un mare specialist în gramatica limbii române) îşi închipuie cumva că gramatica limbii române înseamnă numai „să vorbim corect”, atunci în mod sigur respectivul cetăţean habar nu are pentru ce este bună gramatica în societate.

Pentru a folosi corect limba română avem dicţionare (DEX, DOOM)—numai că o să găsiţi şi acolo ceva greşeli dacă tot le căutaţi cu lumânarea. Pentru a se utiliza corect gramatica limbii române, avem cărţi de gramatică, însă trebuie remarcat că gramatica limbii române a fost greşit întocmită de la bun început.

Noi încă îi aşteptăm pe profesorii de limba română să le prezentăm greşelile gramaticale grave pe care le-au făcut, şi pe care continuă să le facă
, însă se pare că tot ce ştiu să facă domnii şi doamnele profesori/profesoare de limba română—atunci când vine vorba de gramatică—este să citească DEX-ul. Asta o poate face şi un elev de a V-a . . . Mda!

 
Setul de carti Gramatica Romana Structurata Logic
Frunza verde





Setul complet „Gramatica Română Structurată Logic”: teorie plus exerciţii!
RAM 2



» ÎNAPOI SUS
 
 
 
 

Trimiteţi sugestiile dumneavoastră spre editura Complement Control folosind noi@editcc.com
Pagină schimbată la data de: November 25, 2023
© SC Complement Control SRL. Toate drepturile sunt rezervate.