CONSIDERAŢII GENERALE DESPRE FONETICA LIMBII ROMÂNE

RAM 2
FONETICA LIMBII ROMANE



Capitolul dedicat foneticii, în lucrarea GRSL-M, este destul de sumar întrucât fonetica nu este o problemă în limba română. Totuşi, se atrage atenţia că fonetica joacă un rol important în morfologie, în formele/flexiunile cuvintelor, numai că ea lucrează „din spatele scenei”.

Merită remarcat şi faptul că o serie de cuvinte în limba română dublează vocala (fiica, alee, contraatac), sau consoana (inaccesibil, reînnoi, posttonic). Pentru rezolvare este recomandată despărţirea în silabe: în mod natural, vocalele sau consoanele repetate aparţin de silabe diferite. Pe de altă parte, mult mai frecvent apare dublarea sau chiar triplarea vocalei „i” datorită pluralului şi/sau articulării substantivelor (inclusiv datorită flexiunilor de caz).

Fonetica rezolvă şi unele probleme legate de succesiunea consoanelor poziţionate înainte de sunetele „p” şi „b”, precum şi formele „dez-/des-” ale prefixului. Totuşi, dincolo de regulile generale, este un lucru foarte bun ca cititorii să-şi facă un obicei din a consulta dicţionarele de specialitate (DEX, DOOM) pentru acele forme ale cuvintelor care sunt mai dificile de controlat.

Un ultim aspect prezentat, în capitolul dedicat foneticii în GRSL-M, se referă la asimilarea cuvintelor neologisme străine, în ultimii ani, în special din limba engleză. Acest proces este descurajat cu tărie, mai ales pentru acele cuvinte care au deja sinonime în lexicul românesc (suicid/sinucidere, sit/site/şantier, „a stopa”/„a opri”).

» ÎNAPOI SUS
 
SETUL COMPLET GRAMATICA ROMANA STRUCTURATA LOGIC
Frunza rosie




Setul complet Gramatica Română Structurată Logic: teorie plus exerciţii!
 
 
 
 
 

Trimiteţi sugestiile dumneavoastră spre editura Complement Control folosind noi@editcc.com
Pagină schimbată la data de: September 14, 2018
© SC Complement Control SRL. Toate drepturile sunt rezervate.
 

STEAGUL NOSTRU

 

Valid HTML 4.01!

Această pagină a fost verificată de W3C
 

Valid CSS!

Pagina stylesheets a fost verificată de W3C