NOTE GRAMATICALE:  VERBUL

RAM 2
GRUPUL VERBULUI
Grupul verbului conţine numai 2 elemente: verbul, şi adverbul. Totuşi, merită remarcat că verbul este cel mai complex element, în gramatica limbii române, în timp ce adverbul este cel mai puternic determinant dintre toate elementele morfologice.


CATEGORIILE VERBULUIVerbul care lucrează ca predicat este o referinţă pentru toate celelalte elemente morfologice: toate cazurile sunt raportate la relaţiile existente faţă de verbul-predicat. În plus, verbul-predicat este referinţa absolută şi pentru toate elementele sintactice.

Forma pe care o are/ia verbul într-o propoziţie permite identificarea statutului său (morfologic), conform cu fiecare categorie prezentată în imaginea alăturată. [Nu mai puţin de 125 de pagini din GRSL-M au fost dedicate prezentării verbului—cel mai complex element morfologic.]

În lucrarea noastră, GRSL-M, verbul este prezentat în conformitate cu lucrările Academiei Române din 1964, 2008, 2010—mai puţin câteva corecţii absolut necesare. În ceea ce priveşte predicatul însă, trebuie evidenţiat faptul că în gramatica limbii române există deficienţe majore în analiza funcţionalităţii predicative. Nu trebuie uitat că analiza gramaticală porneşte numai de la verbul-predicat: dacă el este identificat greşit, atunci analiza gramaticală devine . . . o aiureală!

Pentru a ajuta elevii, studenţii, şi profesorii, verbul-predicat este marcat de fond gri în absolut toate lucrările din seria GRSL—vorbim aici despre aproximativ 15000 de exemple contextuale!


FORMELE VERBELOR REGULATEFragment din GRSL-M: formele complete ale verbelor regulateFormele verbelor regulate, la diateza activă şi la cea pasivă, sunt prezentate în totalitate, complet, funcţie de conjugare. Astfel de detalii nu se mai întâlnesc în nicio altă carte de gramatică.
 

FRUNZA ROSIE
FORMELE INDICATIVULUI PREZENT


Fragment din GRSL-M: formele verbelor la indicativ prezent, diateza activă.

Fiecare timp verbal este prezetat la un nivel de detalii gramaticale (folositoare) cum nu se mai întâlneşte în nicio altă carte de gramatică!
 


FORMELE VERBULUI AUXILIAR "A AVEA"

Fragment din GRSL-M: formele verbelor auxiliare/FRUNZA ROSIE


Toate verbele auxiliare sunt prezentate în GRSL-M în detalii minuţioase.
 

FORMELE VERBELOR NEREGULATEFragment din GRSL-M: formele complete ale verbelor neregulate.


Atât verbele neregulate, cât şi verbele defective, plus cele care au forme mai dificile sunt prezentate în GRAL-M cum nu se mai întâlneşte în nicio altă carte de gramatică.
 

FORMAREA VERBELOR FOLOSIND DERIVAREAFragment din GRSL-M: formarea verbelor folosind derivarea.


 
» ÎNAPOI SUS
 
SETUL COMPLET GRAMATICA ROMANA STRUCTURATA LOGIC
Frunza rosie
Setul complet Gramatica Română Structurată Logic: teorie plus exerciţii!
 
 
 
 
 

Trimiteţi sugestiile dumneavoastră spre editura Complement Control folosind noi@editcc.com
Pagină schimbată la data de: September 14, 2018
© SC Complement Control SRL. Toate drepturile sunt rezervate.
 

STEAGUL NOSTRU

 

Valid HTML 4.01!

Această pagină a fost verificată de W3C
 

Valid CSS!

Pagina stylesheets a fost verificată de W3C