DESPRE „ÎNVAŢĂ HARDWARE FIRMWARE ŞI SOFTWARE DESIGN”


RAM 2Cartea „Învaţă Hardware Firmware şi Software Design” [IHFSD] este o lectură extrem de interesantă pentru cei care doresc să înţeleagă maniera în care se lucrează efectiv, profesional, cu hardware design, cu firmware design, şi cu software design. Natural, înainte de orice, o să descoperiţi ce înseamnă „hardware”, „firmware”, şi „software”.


Totuşi, presupunem că vor exista şi specialişti care doresc să experimenteze „pe viu” cu toate programele prezentate. Pentru ei am inserat următoarele paragrafe care „actualizează” IHFSD în ceea ce priveşte sistemul de operare [Windows], precum şi pentru „bancul de lucru” [Microchip]. 

 

1. PARTEA DE HARDWARE DESIGN

Partea de Hardware Design rămâne perfect „modernă”, la-zi, în vogă, fără absolut nicio modificare. Bordul LHFSD-HCK construit în jurul controlerului dsPIC30F4011/dsPIC30F3011 continuă să fie suficient de puternic pentru un hardware designer începător.

FRUMZA VERDE DREAPTAAtât controlerul folosit, cât şi toate modulele de hardware sunt subiecte de studiu perfect actuale şi chiar obligatorii pentru orice specialist în hardware. Singurul aspect ce trebuie semnalat este faptul că interfaţa de programare ICD2, aşa cum este ea descrisă în IHFSD, poate fi folosită fără probleme cu interfaţa de programare ICD3—din nou, fără nici un fel de modificare.

 

2. PARTEA DE FIRMWARE DESIGN

În vara anului 2014 a fost scrisă ediţia a 5-a în limba engleză „Learn Hardware Firmware and Software Design” [LHFSD5]. Însă, schimbările pe partea de firmware aduse de Microchip, precum şi apariţia sistemului de operare Windows 8.x, au părut a fi atât de radicale, încât autorul a cântărit serios varianta abandonării acestei cărţi de IT.

RED LEAFSalvarea, în 2014, a apărut de la . . . cartea „Învaţă Hardware Firmware şi Software Design” [IHFSD] ediţia I, apărută în 2010 în România. Pur şi simplu, autorul a decis să urmărească pas cu pas tot ce este descris în IHFSD, în partea de Firmware Design. Aşa a fost scrisă noua ediţie LHFSD5, precum şi noul Cod Sursă ED5RV07EN-15.

Problema este că noua ediţie LHFSD5 este diferită de tot ce a fost scris anterior. Totuşi, aceasta nu înseamnă că IHFSD a devenit nefuncţională. Lucrurile stau cam aşa.

Compania Microchip Technology a decis să înlocuiască compilatorul lor C30 cu XC 8/16/32. Totuşi, C30 este produs de Microchip, şi nu are rost să se renunţe la un produs care funcţionează suficient de bine. Drept urmare, Microchip a decis să îngheţe dezvoltarea cu C30 şi MPLAB V8.xx, pentru a continua cu XC 8/16/32 şi MPLAB X Vx.xx.

Lucrarea IHFSD descrie tehnologia de lucru folosind C30 şi MPLAB V8.xx: aceasta este perfect „la-zi”, şi va rămâne „la-zi” pentru totdeauna fiindcă nici C30 nici MPLAB V8.xx nu vor mai fi modificate. Mai departe, lucrarea noastră LHFSD5 a fost scrisă pentru compilatorul XC 8/16/32 şi MPLAB X Vx.xx: ea va rămâne funcţională pentru aproximativ 10 ani de zile.

ATENŢIE
Scopul final în dezvoltarea firmware (în partea de Firmware Design) este fişierul *.hex care se arde pe controler. Totuşi odată ars *.hex pe controler, faptul că fişierul *.hex a fost produs/generat de un compilator vechi sau mai nou exact NU CONTEAZĂ!

Cititorii români care doresc pot procura lucrarea LHFSD5 (mai scumpă), sau IHFSD (mult mai ieftină). Diferenţele sunt puţin semnificative în ceea ce priveşte bagajul de cunoştiinţe de hardware/firmware/software pe care le dobândesc. Din nou vestea bună este, partea de Firmware Design din IHFSD continuă să fie actuală pentru mulţi, mulţi ani de acum înainte!
 

3. PARTEA DE SOFTWARE DESIGN

RED LEAF R
Problema majoră cu lucrarea LHFSD5 au fost sistemele de operare Windows 8.x/10: pur şi simplu nu se poate lucra pe ele! Recomandarea noastră este Windows 7. Totuşi, lucrarea LHFSD5 precum şi Codul Sursă ED5RV07EN-15 au fost rulate pe exact Windows 8.x/10, tocmai pentru a dovedi că tot ce este prezentat în cartea noastră FUNC-ŢI-O-NEA-ZĂ!

ATENŢIE
Scopul final în dezvoltarea software (în partea de Software Design) este fişierul *.exe. În final, faptul că fişierul *.exe a fost produs de un compilator vechi sau nou exact NU CONTEAZĂ!

Practic, în ceea ce priveşte partea de Software Design, nu există diferenţe funcţionale între lucrările IHFSD şi LHFSD5. Totuşi, în lucrarea LHFSD5, cititorii sunt încurajaţi să lucreze toate programele de software prin „similaritate”. Aceasta înseamnă că nu este absolut obligatoriu să utilizaţi compilatorul Visual Basic 6; puteţi folosi orice alt compilator––VB 2005/2008/2012, Java, sau Delphi de exemplu.

ATENŢIE
Partea de Software Design este un ghid practic de lucru cu Visual Basic 6. Pentru cei care nu cunosc acest lucru, Visual Basic 6 este exact compilatorul VBA care există (gratis) inclus în toate aplicaţiile din suita MS Office (MS Word, MS Excel, MS Power Point etc).

Metodele practice de lucru în software prezentate în IHFSD vă permit să scrieţi programe pentru automatizarea fişierelor de tip *.doc/*.docx (în MS Word) şi *.xls/*.xlsx (în Excel). Merită remarcat şi faptul că nu prea există surse pe Internet care prezintă module de programare în Word/Excel, aşa că . . .

 

RAM 2


» SPRE „GRAMATICA ROMÂNĂ STRUCTURATĂ LOGIC”
» SPRE „GRAMATICA ENGLEZĂ STRUCTURATĂ LOGIC”
» SPRE CĂRŢILE NOASTRE DE FICŢIUNE ŞTIINŢIFICĂ
» ÎNAPOI SUS

 
 
 
 

Trimiteţi sugestiile dumneavoastră spre editura Complement Control folosind noi@editcc.com
Pagină schimbată la data de: September 05, 2021
© SC Complement Control SRL. Toate drepturile sunt rezervate.
 

STEAGUL NOSTRU

 

Valid HTML 4.01!

Această pagină a fost verificată de W3C
 

Valid CSS!

Pagina stylesheets a fost verificată de W3C